"Ik wil een deur openen voor mensen om elkaar beter te begrijpen"
Door emoties onder woorden te brengen kunnen we ons beter in een ander verplaatsen.
Gegevens over mentale problemen onder jongere in procenten in 2023.
Bron: RIVM
Weg met die taboe!
De gegevens liegen niet, er is een duidelijk opkomend probleem bij jongere als het gaat om mentale problemen. 35% van de jongere ervaart psychische klachten, bijna 20% van de jongere denkt serieus na over zelfdoding en maar liefst 50% van de jongere voelt zich eenzaam. Reken er maar op dat in de praktijk deze aantallen nog groter zijn. Dit zijn geen kleine aantallen. En toch wordt praten over je problemen nog steeds behandeld als een taboe. Mensen zijn bang om aanstellers genoemd te worden of niet begrepen te worden. Genoeg mensen denken ook nog steeds dat deze mensen zich aanstellen. Door voorlichting te geven over hoe het is om depressieve klachten te ervaren en/of depressie te hebben wil ik mensen hun kijk op deze onderwerpen veranderen. Ik wil ervoor zorgen dat mensen begrijpen hoe het is om je zo te voelen en wat de impact kan zijn. Ook wil ik door mijn openheid andere aansporen ook over hun problemen te praten. Je kunt niet alles alleen oplossen en dat hoef je ook niet! Schaam je niet om te praten over jouw moeilijkheden!
Voorkomen is beter dan genezen!
Ik wil als ervaringsdeskundige lessen gaan geven over de kenmerken van ADHD, Autisme en (Chronische) Depressie. Hierdoor hoop ik mensen te leren hoe ze de trekjes en gevoelens van deze stoornissen kunnen herkennen bij zichzelf en/of een ander. Als je depressie snel spot is er namelijk een kans dat je de gevolgen kunt beperken. Bij ADHD en Autisme wil ik vooral een vorm van begrip creëren door te laten zien dat mensen met deze stoornis vaak geen slechte bedoelingen hebben. Sommige symptomen maken het alleen op veel vlakken moeilijk om "normaal" om te gaan met bepaalde situaties en gevoelens. Hierdoor kunnen mensen zichzelf ook heel veel kwalijk gaan nemen ondanks dat ze er niks aan kunnen doen. We moeten onze eigen, en andermans mankementen meer proberen te respecteren en accepteren om ongeluksgevoel als gevolg te voorkomen.
Foute stereotypering!
Een Autist heeft altijd een slechte sociale omgang. Een ADHD'er is altijd druk en praat zijn mond voorbij. Iemand met depressie herken je aan zijn slechte verzorging. Dit zijn voorbeelden van stereotypes die ontzettend vaak besproken worden bij deze stoornissen. Echter zijn veel van deze aannames niet waar. verre van zelfs! Een Autist kan socialer zijn dan iemand zonder Autisme. Een ADHD'er kan stiller zijn dan sommige andere mensen. Een depressief persoon kan er netter uit zien dan een premier. Er zijn zo ontzettend veel verschillende kenmerken bij verschillende soorten Autisme, ADHD en depressie. Ik wil deze stigma's de wereld uit helpen door te laten zien dat mensen die er doodnormaal uit zien en zich doodnormaal gedragen, soms in een greep gehouden kunnen worden door bepaalde stoornissen of trekjes hiervan. Dit ondersteun ik met voorbeelden die er op ingaan hoe je om kunt gaan met mensen dier hier last van hebben.